Sosiaalinen meedio Näkemys ja näky

Suomen vienti on esiopetuksen ongelma

Ellei sosiaali- ja terveysministerin lapsi opi lukemaan, sitä on mielestäni kohtuutonta pitää yhteiskunnan tai varhaiskasvatuksen ongelmana. Eikä sitä asiaa ainakaan ratkaista sillä, että esiopetuksen piiriin otettaisiin lapset jo viiden vanhana. Ei ainakaan niin, että se ikään kuin hivuttamalla säädettäisiin kaikkia koskevaksi ongelmaksi.

 

Jännällä aasinsillalla Räty pääsee vegaaniruoan tarjoamisesta PISA-tuloksiin ja Suomen viennin ongelmiin. Totta kai, jos nämä asiat laitetaan vaakakuppeihin, niin on helppo olla samaa mieltä, että kyllä yhteistä hyvää vähemmän edustaa vegaaninen ruoka. Mutta kun tässä nyt on jo totuttu siihen, että kokoomuslaisilla on jotenkin erikoinen käsitys siitä yhteisestä hyvästä. Erinomaisen harvoin se on hyödyttänyt ketään kuluneen neljän vuoden aikana. Se mikä vielä jotenkin saattaisikin olla toteutettavissa Helsingissä, eli tässä tapauksessa se esiopetuksen varhaistaminen vuodella, ei aivan taatusti onnistuisi koko maassa. Ei ainakaan ilman ihan perkeleellistä vatulointia ja järjettömiä logistisia ongelmia. Siis niinku maalla, missä lapset saattavat olla varhaiskasvatettavana ihan jotkut jopa kotona vanhemman kanssa.

 

Minä itse ja veljeni osasimme lukea jo paljon ennen kuin aloitimme koulussa, eikä meistä kumpikaan ole ollut päivääkään esiopetuksen piirissä. Ja varhaiskasvatuskin oli järjestetty osaksi sukulaisten parissa ja missä milloinkin, mutta aina oli ympärillä aikuisia ja virikkeitä kuten kirjoja. Itse muistan turhautuneeni jossain vaiheessa niin pahoin, että annoin isoäidilleni ultimaatumin, että tulisin heidän luokseen vasta, kun osaisin lukea. Itse asiassa aika pian sen jälkeen ne palat loksahtivat kohdalleen ja ykskaks huomasin osaavani lukea. Mutta esimerkiksi juuri isovanhemmiltani opin luonnosta ja eläimistä ja muusta ympäristöstä suunnilleen sen, minkä ala-asteen biologian oppimääräkin opettaisi.

 

En siis näe aivan hirvittävän järkevänä sitä, että jälleen kerran tasapäistettäisiin lapsia koulimalla kaikkia samaan muottiin entistä aikaisemmin. Niin eurooppalaista kuin se saattaisi ollakin. Itse asiassa jälleen itseäni esimerkkinä käyttäen, voin kertoa, että lahjakkaita lapsia tämä turhauttaisi luultavasti kaikkein eniten ja niitä uusia innovaatioita voisi syntyä entistäkin vähemmän, kun kaikkia kaitsettaisiin päättäväisen yhdenmukaisen typerästi. Luotaisiin korkeintaan entistäkin suurempi joukko aikaisempaa ärtyneempiä alisuoriutujia. En aikuisenakaan pysty sietämään hitaita tai typeriä ihmisiä, mikä taas varsinaisesti ei edistä mitään hyvää. Mutta en varmasti ole ainoa, joka ekaluokkalaisena osasi jo lukea ja koki rangaistuksena sen, että täytyi ihmetellä samoja asioita kuin muutkin.

 

Mutta jos Laura Rädyn ulostuloon liittyi enemmän huolta maahanmuutajataustaisten lasten oppimisvaikeuksista, niin senkin asian olisi mieluummin voinut sanoa suoraan. Kokoomus on siitä jännä puolue, että siellä on paljon piilorasistisia pyrkimyksiä, jotka yritetään verhota hyviin tarkoituksiin. On varmasti niin, että lapsilla joiden vanhemmat eivät osaa suomea, eivätkä mahdollisesti lukea millään kielellä, on suurempia vaikeuksia saada sellaista mallia kuin joillain toisilla. En oikeasti tiedä, miten maahanmuuttajia tuetaan, mutta ei se mielestäni olisi ollenkaan huono vaihtoehto käyttää rahaa siihen, että heitä opetettaisiin lukemaan, että myös heidän lapsillaan olisi mahdollisuus päästä sisään siihen lukemisen kulttuuriin. En usko, että siten kohdennettua rahaa kukaan edes kauheasti kadehtisi. Ei syntyisi puolueelle edes Pia Kauman lastenvaunugaten kaltaista vahinkoa.

 

Tällä tavoin ei ainakaan lisättäisi mitään erityisiä pakkoja niille, jotka eivät niitä tarvitse. Ja aivan varmasti lukutaitoisista aikuisista olisi enemmän hyötyä, kuin PISA-tuloksilla pätemisellä. Jos jo nyt 15-vuotiaiden poikien keskuudessa lukutaidossa esiintyy sellaisia puutteita, ettei heillä välttämättä ole mahdollisuutta peruskoulun jälkeiseen opiskeluun, niin tämäkin ongelma on syntynyt vasta sen jälkeen, kun laki nykyisen kaltaisesta esiopetuksesta on saatu voimaan. Mutta onko se tämäkään asia kulkenut Rädyn rekisterikeskuksen läpi, ennen kuin hän on alkanut visioimaan sitä, mihin ennemmin kannattaisi rahaa syytää kuin vegaanisafkaan.

 

Arvoisa rouva sosiaali- ja terveysministeri, te olette nyt eksyksissä. Miten mahtaa olla teidän suunnistus- ja kartanlukutaitojenne kanssa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat